Föreläsningsprogram 2025

Ladda ner det preliminära föreläsningsprogrammet här
eller se nedan.
Med reservation för förändringar.

 

Tider

Fredag 9/5  
11:00-13:45   Inregistrering öppnar på Louis De Geer Konsert & Konferens, Dalsgatan 15
14:00 Invigning
15:20-17:00   Första föreläsningen (Inte mer än fullt tack – ingenting är omöjligt)
   
Lördag 10/5  
09:00-16:00 Föreläsningar
16:00 Årsmöte
   
Söndag 11/5  
09:00-12:10 Föreläsningar

 

Föreläsningsprogram

Inte mer än fullt tack – ingenting är omöjligt
En inspirerande föreläsning av Benny Haag. En känslosam berättelse om vad alkohol gör med människor. En berättelse om människans misslyckanden och hur man kan vända nederlag till något positivt. Benny Haag är skådespelare, regissör, författare, producent och uppskattad föreläsare. Han har arbetat på Dramaten där han bland annat gjorde 740 föreställningar av monologen Ondskan.


Vad krävs för att starta upp en ”Kontrollerad Leverans, KL”
(Stängd föreläsning – på grund av föreläsningens innehåll får endast medlemmar från polisen, tullen och åklagarmyndigheten ta del av föreläsningen.)

Ett samtal från kontrollavdelningen i Tullverket Väst som berättade att de hade påträffat en container innehållande en stor mängd cannabis i Göteborgs hamn ledde tillsammans med en underrättelseanalys till att en ”kontrollerad leverans” startades upp. Vad krävs för att dra igång en sådan apparat med alla inblandade, vilka kontakter tar man, i vilken ordning, hur säkrar man upp att lasten är bevakad under hela transporten, vilka tekniska hjälpmedel används osv? Vi kommer att gå igenom ett skarpt scenario ”Operation Duck” som slutade med ett tillslag i Norrköping. Presentationen inleds med KL-förberedelser för att övergå till gripande och tillslag i nästa föreläsning direkt efter denna.

Föreläsare: Johan Bergbrant och Bertil Weingarten, tullverket.


”Mitt livs bästa affär” – Synnerligen grov narkotikasmuggling från Kanada
(Stängd föreläsning – på grund av föreläsningens innehåll får endast medlemmar från polisen, tullen och åklagarmyndigheten ta del av föreläsningen.)

Den 20 februari 2024 ankommer en container från Kanada till Göteborgs hamn. Containern kontrolleras av Tullverket samma dag och visar sig innehålla cirka 500 kg cannabis gömt i pallar med laminatgolv. Enligt tulldeklarationen är importören av containern ett byggföretag i Norrköping. Efter beslut av åklagare genomförs en så kallad kontrollerad leverans och containern återgår i ordinarie fraktflöde och körs ut för leverans följt av spanare från tullkriminalen. Detta är starten på ett ärende som leder till åtal mot sex personer gällande synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott samt förverkansyrkande av guld, klockor och andra värdeföremål.

Föreläsare: Victoria Dunros, Camilla Jönsson och Annika Karlsson, tullverket.


Postare och packare – profilering av narkotika i postflödet
Förändring i lagstiftningen som ger postanställda möjlighet att tipsa om misstänkta försändelser och en person som sålde falska frimärken till personer som förmedlade narkotika och anabola steroider på nätet gav polisen en ingång mot aktörer som tidigare manövrerat under rättsväsendets radar. Föreläsningen handlar om hur försändelser kan profileras i postflödet och hur kriminella aktörer förändrat och förbättrat sina rutiner allt eftersom polisen agerat mot dem. Under arbetets gång har omkring 30 personer suttit häktade för grova narkotika- /dopningsbrott.

Föreläsare: Johan Ekström och Frida Jarl från Spaningssektionen i Polisområde Storgöteborg.


KL på en sorglig historia
Handlar om hur en kontrollerad leverans kan bli bra trots att förutsättningarna inte alltid är de bästa. Vi önskar ofta tillgång till alla våra verktyg och hjälpmedel när vi ska dra igång en kontrollerad leverans och kan ofta tveka om lägen inte är optimalt. Ärendet handlar inte om gigantiska beslag utan snarare om hur begränsade operativa resurser kan kompletteras med ”operativt utredningsarbete” för att maximera resultatet. Lagföring i denna typ av Post-ärenden är viktig, då ungdomar och unga vuxna tycks stå på kö för att få göra snabba och enkla pengar. Man söker nya snillrika brottsupplägg men som så ofta bygger verksamheten i grunden på utnyttjande och naivitet.

Föreläsare: Karl Johnsson och Mårten Lövander, Tullverket.


Spanaren – en viktig pusselbit i det operativa arbetet
(Stängd föreläsning – på grund av föreläsningens innehåll får endast medlemmar från polisen, tullen och åklagarmyndigheten ta del av föreläsningen)

Föreläsningen har fokus på den fördjupade delen kring hur spanare kan arbeta inom det komplicerade och komplexa i narkotikabekämpningen på fältet inom spaningsverksamheten i samarbetet med övriga funktioner. Målet är att ge deltagarna kunskap om hur en enskild spaningsgrupp kan strukturera sin egen bearbetning gällande den information den inhämtat eller fått till sig av tidigare arbete.

Föreläsaren Mats Johansson från tullen är utbildare i den nationella spaningsutbildningen.


Narkotikatillverkning i Sverige – cannabisprodukter och amfetaminpulver
Cannabisharts är den vanligaste narkotikan i Sverige. Den största mängden beslagtagen cannabisharts har sitt ursprung i Marocko, men det finns andra länder som har stor produktion av cannabisharts. Det går även med enkla medel och enkel utrustning att tillverka cannbisharts hemma. Vi går genom några vanliga sätt att tillverka cannabisharts men även olika sätt att extrahera cannabis och cannabisharts för att öka THC-innehållet. Dessutom kommer vi prata om olika syntetiska och semi-syntetiska cannabinoider som används för att ”spetsa” växtmaterial. Att amfetaminolja förs in i landet för att här omvandlas till amfetaminpulver är numera ett faktum. Här får vi lära oss hur det går till att omvandla amfetaminolja till amfetaminpulver, vilken utrustning och vilka kemikalier som krävs. Det ges även svar på frågan om halt och hur mycket pulver det blir från oljan. VI tittar även på vilka faror som kan finnas och vad vi ska tänka på när vi anträffar en plats där tillverkning pågår.

Föreläsare: Karin Johannesson och Jane Palmborg, Droganalyssektionen på NFC.


Operation Majblomman – sms till knarkköpare
Det hela började som ett skämt på gruppen ”Ska vi inte skicka ett sms till alla köpares telefonnummer vi hittat i säljluren”. Under en längre tid fick vi tips, filmer och samtal från allmänheten boende i Hisings Backa i Göteborg om helt öppen narkotikaförsäljning i området. Efter en lyckad bevisprovokation där vi fick tillgång till kontaktlistan i en försäljningstelefon startades Operation Majblomman upp vilket innebar massutskick till potentiella narkotikaköpare, uppsökande arbete och oanmälda hembesök.

Föreläsare: Carl Lindqvist och Mårten Gustafsson Magnusson från områdespolisen i lokalpolisområde Hisingen.


Nitazener och andra syntetiska opiater
Nitazener är en grupp av syntetiska opioider som under de senast åren misstänkts ha orsakat flera dödsfall i Sverige. Flera av nitazenerna kan redan vid mycket små doser leda till andningsstillestånd och död. Mot bakgrund av den kraftigt minskade tillgången på heroin riskerar vi att se en ökning av syntetiska opioider. De senaste åren har tull och polis dessutom gjort ett antal beslag av förfalskade tabletter som innehåller nitazener. Vad behöver vi vara uppmärksamma på? Hur ser det aktuella läget ut? Hur kan vi vara förberedda på en eventuell ökning och vilka konsekvenser kan detta få?

Föreläsare: Peter Marklund, NOA/UND och Linda Nilsson NOA/UB ÖST.


Självständigt förverkande – en fantastisk möjlighet
Fredagen den 8 november 2024 trädde den nya förverkandelagstiftningen ikraft, det är en mycket viktigt reform och den största förändringen för svensk straffrätt på över 50 år. Det skulle inte längre behövas ett förverkande som knyts till ett konkret brott utan det självständiga förverkandet lanserades. Tanken med reformen var att kunna plocka tillgångar, lyxprylarna, bilarna, fastigheterna, från främst gängtopparna som är långt ifrån det konkreta brottet och på så sätt effektivt kunna bekämpa den organiserade brottsligheten. Hur gick det efter den 8 november 2024? Blev det en beslagsfest och blev åklagarna överrösta med samtal från poliser som plockade tillgångar på stan? Kom vi åt någon gängtopp? I detta pass ska vi utvärdera det halvår som nu gått.

Föreläsare: Karin Jensen nationell projektledare för införandet av nya förverkandelagstiftningen.


Översynen av de osjälvständiga brottsformerna ger nya möjligheter
Hur kommer utredningsförslaget om det utvidgade straffansvaret för osjälvständiga brottsformer att påverka utredningar vid grova brott. Kommer det gå att döma någon för vapenatrapper eller utbytt narkotika med de föreslagna förändringarna? Svaren kommer vi att få direkt från dem som varit med i utredningsarbetet. Vi kommer få en teoretisk bakgrund och inblick i juridiken samt en praktisk förankring i verkliga fall. Det ska åter igen vara möjligt att döma till försök till brott om en myndighet vidtagit en åtgärd med t.ex. narkotikan och det ska finnas en möjlighet att slippa straff om man avslöjar brottsplaner för polisen.

Föreläsare: Lise Tamm, fd chefsåklagare och nu Generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten och Johan Rydwik, poliskommissarie på NOA.


EncroChat – ett steg vidare
Efter att svensk polis fått tillgång till material från de krypterade chattarna EncroChat, Sky ECC och An0m har tusentals fängelseår utdömts. De krypterade chattarna ger en unik inblick i hur de kriminella planerat, genomfört och diskuterat brott. Forskare har nu grävt ner sig i materialet för att förstå hur dessa brott begås och vilka mönster som kan upptäckas. I denna föreläsning får vi se hur olika individer och nätverk är sammankopplande inom och mellan olika gäng och hur man kan identifiera viktiga personer som är länken mellan olika aktörer i dessa organiserade brott. Med flera avancerade datadrivna analysmetoder framkommer mönster och system i denna tidigare osynliga kriminella struktur.

Föreläsare: Docent Manne Gerell och doktorand Sebastian Näsström.


Fokus på platsen
Genom att undersöka forskning och polisens statistik med färska siffror på rapporterade narkotikabrott i Sverige kan man i denna föreläsning ta del av hur narkotikabrottens mönster ser ut både geografiskt och i procent. Narkotikabrotten är ju så kallade ingripandebrott men visar narkotikabrotten egentligen bara var polisen arbetar och hur ska man tänka med platser som återkommande är hotspots för narkotikabrott? I viss statistik ser det ut som om tjejer inte håller på med narkotika och i annan som att det inte skiljer sig åt mellan tjejer och killar, hur är det med könsfördelningen egentligen? Hänger narkotikabrotten och vapenbrotten ihop och i så fall hur? Det är några av de frågor som diskuteras i denna presentation.

Föreläsare: Mia-Maria Magnusson, polis och forskare.


Gårdstens resa från särskilt utsatt område till en betydligt lugnare och trevligare stadsdel att bo och leva i
I denna föreläsning kommer vi att utforska hur fastighetsbolaget Gårdstensbostäder har arbetat för att skapa trygghet, säkerhet och social hållbarhet i sitt bostadsområde. Genom att kombinera ”varma hjärtan och raka ryggar” har fastighetsägaren lyckats minska brottsligheten, förbättra livskvaliteten och skapa ett långsiktigt hållbart samhälle där meningsfull fritid, arbete och ordning är centrala mål.

Föreläsare: Ulf Merlander, VD Gårdstensbostäder och före detta lokalpolisområdeschef i Po Storgöteborg Nordost.


Ideér för livet – alla krafter behövs
Föreläsaren Christopher Bohman lämnade sitt arbete som polischef i Stockholm och Eskilstuna för att arbeta som trygghetsstrateg för Idéer för livet med fokus på förebyggande arbete för barn och unga.


Platssamverkan Klara på Sergels torg
Sergels torg, som kanske har varit mer känt under namnet ”plattan” och den äldsta öppna drog scen i Sverige, har genomgått en fantastisk förändring. Heroinisterna som hängde på torget och spred otrygghet har idag ersatts av unga och gamla som engagerar sig i olika positiva aktiviteter. Hur gick det till? Under föreläsningen delas berättelsen om hur platssamverkan bidragit till att utveckla Sergels torg, attrahera goda krafter och hur detta bidragit till att förebygga narkotika.

Föreläsare: representanter för Platssamverkan i Klara och Sergels torg.


Rekrytering av unga in i kriminella miljöer
Varför unga begår brott och utvecklar kriminella beteenden kan bero på flera olika faktorer. En av dessa benämns rekrytering, och handlar om hur äldre mer erfarna och yngre mer oerfarna attraheras till varandra genom en förväntan om ett ömsesidigt utbyte när de begår brott tillsammans. Under föreläsningen berättar Amber Beckley och Kim Nilvall om resultaten från en nationell analys över rekrytering utifrån plats, rekryterare och rekryter. Liksom hur dessa resultat kan omsättas till förebyggande åtgärder.

Föreläsare: Amber Beckley, docent vid Örebro Universitet och Kim Nilvall, NOA.


Den danska gängstrategin som glömdes bort i Sverige
Sverige har hämtat många idéer från Danmark för att bekämpa gängrelaterade skjutningar men inte alla. T.ex. Specifik avskräckning, som handlar att leverera ett budskap som avskräcker men också uppmuntrar till hjälp till högaktiva kriminella aktörer. Strategin, som är mer känd under namnet ”knock, knock”, har visat att positiva förebyggande effekter kan också uppnås med begränsade resurser. Nu implementeras den i Danmark nationellt. Under föreläsningen förklarar Johan Kardell och Kim Nilvall varför strategin fungerar och hur den skulle kunna implementeras i Sverige.

Föreläsare: Johan Kardell, NOA, doktorand vid Stockholms Universitet och Kim Nilvall, NOA.


Smuggling routes
Cocaine, Hashish, Marijuana and Tobacco. Introduction routes, production, storage, distribution and exportation to rest of Europe, main locations, routes and modus operandi used by criminal organisations. Short introduction and functions about Spanish custums and Security Systems in Spain. Internationel cooperation and legal use of technical means of investigations. Brief comment about Spanish legislation.

Lecturer: Lluis Hervas, Agente de Investigacion, Malaga

 

Anmäl dig här